Esport amb gossos de tir

L’esport amb gossos de tir o múixing té el seu origen en una forma de transport nòrdica caracteritzada per l’ús de gossos de tir i trineu per a desplaçar­se per superfícies nevades amb rapidesa. Aquest esport ha anat evolucionant i ha donat fruit a noves disciplines que amb el pas del temps han acabat per tenir entitat pròpia, com és el cas del canicross.

En aquest esport el respecte al gos ha de ser màxim i està totalment prohibit qualsevol tipus de maltractament físic o verbal al gos, sent sancionat el corredor que ho incompleixi.

Modalitats:

L’esport amb gossos inclou diverses modalitats, entre les que es troben: canicross, bikejoring, patí, tricicle, i la categoria reina, carro.

El CANICROSS és una disciplina que s’està consolidant a l’estat espanyol i amb una llarga tradició a Europa, consisteix a córrer amb un gos lligat a la cintura amb un cinturó i una línia de tir amb amortidor que va fins al arnès del gos. Habitualment es practica sobre terra, encara que de forma ocasional es pot practicar sobre neu, existint també la modalitat de skijoring.

cani2

El canicross va ser introduït a Espanya fa aproximadament 15 anys, en les competicions regulars. A nivell federatiu, depèn de la Federació d’Esports d’Hivern. En tota Europa el canicross compta amb molta afició, existint una Federació pròpia amb importants campionats dedicats exclusivament a aquesta modalitat i amb un nivell competitiu altíssim.

El BIKEJORING és una variant del múixing sobre terra en la qual l’esportista ­en bicicleta de muntanya és ajudat per un o dos gossos que es troben subjectes a la bicicleta mitjançant una la línia de tir amb amortidor. Té el seu origen en la necessitat de seguir entrenant en terreny sense neu i a velocitats més elevades que en el canicross, a més de permetre al esportista seguir entrenant als seus gossos si està passant per una lesió que no li permet córrer.

bike1

Una altra modalitat, també sobre rodes, que poc a poc va guanyant adeptes és el patí o scooter. Aquest vehicle permet anar molt prop del terra i té una millor maniobrabilitat comparada amb la bicicleta.