Canicross, què és?

El canicross és una disciplina esportiva consistent en córrer lligat a un gos mitjançant una línia de tir, amb la intenció d’aprofitar la força de tracció de l’animal. Aquesta activitat es porta a terme principalment per circuits de terra o muntanya, existint també altres varietats (bikejoring, skijoring…) El seu origen es remunta fa més de 15 anys.

Conegut a Europa com una categoria dins del mushing (trineu de gossos), s’organitzaren les primeres competicions específiques d’aquesta modalitat fa uns 10 anys, realitzant-se al 2005, el primer campionat Europeu de Canicross. A Espanya s’ha seguit una trajectòria similar, sent reconegut actualment com a esport i, per tant, inclòs al reglament de competicions de la federació d’esports d’hivern, comptant ja amb centenars d’esportistes federats.

IMG_0089

A l’actualitat, el Canicross a Europa té molta afició, existint importants campionats dedicats exclusivament a aquesta modalitat i amb un alt nivell competitiu. Encara que existeix una Federació Europea de Canicross, certs països europeus tenen la seva pròpia federació de Canicross, si bé és cert que en altres aquesta es considera una disciplina de mushing. Al cas d’Espanya, aquesta modalitat esportiva depèn de la Federació d’Esports d’Hivern.